tiistai 20. tammikuuta 2009

Matkasuunnitelmia

Pitkin päivää olen pohtinut, että mitäpä jos ostaisinkin vain menolipun Ateenaan reissatessani kaverin häihin Kreikkaan. Jospa reilaisin takaisin Suomeen, tai osareilaisin ja osalentäisin. Olen nimittäin viimeistä kesää nuorisohintaisiin interrail-matkoihin oikeutettu...aikuisen ikää alkaa kertyä näköjään jopa minulle ;) Vaihtoehtoja olisi useita, yksi olisi matkustaa junalla Balkanin läpi Venetsiaan, sieltä Roomaan ja Roomasta Milanoon, mistä voisi puolestaan halvalla lentää Tampereelle. Toinen mahdollisuus olisi laivamatkustaa Kreikasta Venetsiaan, mutta pelottaa, että jos tulenkin merisairaaksi. Kolmas olisi ihan reteesti reissata junalla Ruotsiin asti, käydä Auschwitzissa, sekä matkan varrella Slovakiassa morjestamassa työkaveria viime kesältä.

Mutta. Koska ostaisin kohtuuhintaisen viiteen junamatkapäivään kymmenen päivän sisällä oikeuttavan lipun, en ole varma, kuinka pitkälle sinä aikana ehtii matkata. Ehtisikö Kreikasta Ruotsiin? Tai tietääkö kukaan, keinuuko laiva kovasti Kreikan ja Italian välisillä vesillä? Ja mitä luulette, onko yksinäisen naisen turvallista reilata Balkanilla? Olen ihan reipas reissuihminen, enkä juuri pelkää, mutta en haluaisi tyhmyyttäni tulla esim. ryöstetyksi, jos nukahdan junassa. Lisäksi pohdin sitä, että iskeeköhän minulle tylsyys, kun seurassa on kuitenkin kaikkein hauskinta matkustaa. En vaan haluaisi vakkarimatkaseuran puuttuessa rajoittaa uteliaisuuttani nähdä uusia paikkoja. Toki voisin vain muutaman päivän tutustua Kreikkaan ja sitten palata lentäen Suomeen, ja sekin olisi varmasti hyvä matka. Jos jollakulla on vinkkejä, ideoita tai kokemuksia, otan taas ilolla vastaan!

7 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Voi, sun suunnitelmat kuullostaa tosi hyviltä! Melkein tekis mieli tollaselle reppumatkalle.

Heidi

Nimetön kirjoitti...

Moi!

Kauan,KAUAN aikaa sitten reilasin kaverin kanssa muutamana kesänä.Myös laivalla Brindisi-Korfu.Ei keinunu,mutta hyttysiä oli kun nukuttiin kannella!
Yksin reissatessa saa helposti uusia tuttavuuksia... Aika pitkälle ehtii,jos matkustaa yöt.
Haastattele reilanneita käytännön vinkeistä.
Tekis myös mieli lähteä reissuun!

Täti-ihminen

Nimetön kirjoitti...

Hyvän kuuloisia suunnitelmia, mahdollisuuksia on monta. Viidessä päivässä tulee melkoinen kiire ehtiä Ruotsiin asti, varsinkin jos haluaa tehdä muutakin kuin istua junassa. Itse varaisin enemmän aikaa ja jos se ei ole mahdollista niin lentäisin Italiasta Treelle. En tiedä pääseekö Bergamon, josta Ryanair lentää, junalla. Vähän epäilen, mutta bussilla ainakin. Matkustin viime keväänä mm. Kroatiassa junalla ja siellä konnari varmisti, että meillä oli ovi yöllä lukossa kun nukuimme. Toisaalta kaverilta vietiin rahat nukkuessa Wien-Budapest välillä. Päiväjunissa tilanne onkin hieman erilainen, kun ihmisiä tulee ja menee koko ajan. Kroatiastakin pääsee muistaakseni laivalla Italiaan, tarkempaa en tiedä mistä ja miten. Balkanillakin riittää paljon nähtävää, itse haluaisin ehdottomasti Kroatiaan uudestaan. Auschwitz on kyllä myös käymisen arvoinen kaikessa karmeudessaan.

-Elsa

Nimetön kirjoitti...

Jos ois rahaa lähtisin sun kanssa reilailemaan!

Nimetön kirjoitti...

ai,ai reilaaman ...joskus, kun olin vielä ikäni puolesta kelvollinen reilaamaan, kävin kahtena kesänä kavereiden kera junailemassa.
viisi päivää aikaa ehtiä ruotsiin kuulostaa lyhyeltä ajalta.
reilaamisen iloja ei kannata tuhlata liian tiukkoihin aikatauluihin ja pitkiin matkoihin (voi vaikka junalakko yllättää ja jos aikataulu on tiukka, niin...)
reilaaminen on ihanaa, lähtisin heti, jos kolme lasta saisi pakattua rinkkaan.
minun ymmärtääkseni bergamoon pääsee junalla ja jostain luin, että italiassa on kohtuullisen edullista matkustaa junalla.
-mesimarja, joka haaveilee eläkepäivistä rinkka selässä ;)

17 neliötä kirjoitti...

Heidi - ei mun mikään PAKKO ole yksin reissata...

Täti-ihminen - Kannella nukkuminen kuulostaa aika romanttiselta! Tosin täytyy tunnustaa, että sen tein myös muinoin purjehdusreissulla, kun en laidan yli oksennettuani jaksanut takaisin punkkaan...Ja kiva tietää, että osaa varautua itikoihin!

Elsa - Kroatia kuulostaa hyvältä! täytyykin katsoa laivat sieltä Italiaan.

Tuikkis - aika low budget-linjalla ollaan täälläkin..

Meismarja - kiitos vinkistä, nyt olen kallistumassa Kreikka-Italia suunnalle! Ehkä pohjoiseen saakka tulisi liian rankka reissu.

Nimetön kirjoitti...

Hei,

Eksyin vahingossa blogiasi lukemaan ja päätin kommentoida, kun meni niin liki omia kokemuksiani :) Ehkä saat niistä jotain vinkkiä omiin suunnitelmiisi.

Reilasin toissakesänä Kroatiassa, Sloveniassa, Unkarissa ja Puolassa (noista kartallasi näkyvistä maista sekä muutamassa muussakin maassa lisäksi). Vaikka olinkin liikkeellä vaaleana, sinisilmäisenä naisena yksin, niin reissu meni erittäin hyvin, kun ei ruvennut tyhmänrohkeaksi (liikuskellut kaupungeissa myöhään illalla tai yöllä, tai harhaillut pienillä syrjäisillä kujilla yksin).

Kuten joku aikaisemmin totesikin, niin yksinäisenä matkalaisena tutustui todella helposti uusiin ihmisiin, mikä olikin ehkä yksi reissun parhaista asioista. Toisaalta junissa on paikallisia, joiden kanssa et ehkä löydä yhteistä kieltä, mutta jotka kuitenkin juttelevat sujuvasti kanssasi. Toisaalta taas matkalla on todennäköisesti myös muita reilaajia, jotka saattavat kulkea hyvinkin pitkiä matkoja yhtämatkaa kanssasi ja joista näin ollen saa mukavaa juttu- ja seikkailuseuraa. Hyvä kirja on kuitenkin ehdoton matkakumppani, koska aina sitä seuraa ei kuitenkaan ole ja kaikki maisematkaan eivät aina jaksa kiinnostaa! :)

Noin pitkää reissua (niin lyhyessä ajassa) suunnitellessasi kannattaa miettiä, kuinka pystyt nukkumaan junassa. Itseltäni se ei oikein onnistunut (vaikka yleensä nukun melkein missä vain) ja siksi matkustusöiden jälkeiset päivät olivat melko kurjia. Sinänsä yön aikana kyllä pääsee siirtymään erittäin pitkiä matkoja paikasta toiseen, joten jos oikeasti ajattelet siirtyväsi Kreikasta Ruotsiin viidessä matkustuspäivässä, niin takapuoltasi ja ehkä hermojakin säästäen kannattaa valita yöjunia vaikka vähän tokkurassa seuraavan päivän olisitkin :)
Toki täytyy kyllä mainita, että yöjuna Krakovaan oli ehkä se kaikkein pelottavin kokemus koko reilin aikana, vaikka olinkin yksin makuuhytissäni. Muuten yöjunissa en pelännyt.

Aikatauluihin ja niiden suunnitteluun kaikkein kätevin väline omasta mielestäni on Saksan rautateiden nettisivu www.bahn.de tai Euroopan juna-aikataulukirja, jonka itse ostin matkanvarrelta. Ehkä niitä saa Suomestakin.

Niin ja reilikartta kannattaa hakea ensitilassa joltakin rautatieasemalta ja/tai surffata se VR:n sivuilta. Sieltä löytyy joitakin matka-aikojen arvioita, jolloin suunnittelu helpottuu huomattavasti. Lisäksi siitä löytyvät kaikki lisämaksut, joita joutuu reilatessa maksamaan. Erityisesti tuota Italiaa harkitessasi kannattaa huomata, että siellä näyttäisi oikeastaan kaikkiin juniin kuuluvan 5-20€ lisämaksu reilikortista huolimatta.

Niin ja onhan niitä Euroopassa muitakin halpoja paikkoja lentää Suomeen kuin vain Milano.. Esim. Frankfurtin kautta on käsittääkseni erittäin vilkas junaliikenne.

Mutta siis ehdottomasti kannattaa reilata, jos yhtään siltä tuntuu! Yksinkin.

Jos haluat saada enemmänkin vinkkejä tai kysyä jotain, niin vastaan kyllä mielelläni :)