keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Pari ajatusta äitiyspakkauksesta

Tässä Kelan äitiyspakkaus 2015 (kuva Kelan sivuilta). Tarkemmin sisältöä on kuvattu täällä: Kela

Tästä alkaa oma versioni pakkauksesta. Sisältö on vähän tällainen suunnilleen pakkaus kun en jaksanut ryhtyä ihan kaikille tavaroille etsimään vastinetta tai kuvaamaan esim. kondomeja. Pahoittelen kuvien ja kuvausjärjestelyjeni laatua, ei vain aikaa löytynyt parempaan kehittelyyn!

Äitiyspakkauksen kommentointi ei tietenkään ole viisain aihe näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina, jolloin Suomeen vyöryy joukoittain ihmisiä, joilla ei ole juuri mitään materiaalista omaisuutta. Mutta silti jokusen ajatuksen siitä kirjoittaisin. Moni on sitä mieltä, että koska pakkaus on lahja valtiolta, sitä ei myöskään saisi kritisoida, mutta itse olen sitä mieltä, että veronmaksajalle kyse ei ehkä ihan täysin ole lahjasta. Kaikkihan me pakkauksia olemme yhdessä rahoittamassa. Myötätuntoni on myös Kelan ihmisten puolella, ei ole varmastikaan helppoa koota pakkausta äideille, joista osa rakastaa retroa, osa inhoaa sitä, osa haluaisi värikästä ja osa puolestaan neutraalia. Osa siis tykkää pakkauksesta hurjasti ja osa myy käyttämättömiä vaatteita kirppiksellä puoli-ilmaiseksi.

Muistan vielä kun vanhin siskoni aikoinaan esitteli vauvalleen saamaa pakkausta (siitä on pelottavan paljon aikaa, sillä vauva on nyt onnellinen rintamamiestalon omistaja, iso mies jo). Silloin mieleen tuli muutama haave siitä, miten ihanaa joskus olisi itse avata äitiyspakkaus omalle lapselle ja olla osa tuota hienoa perinnettä. Pojalleni en kuitenkaan ottanut pakkausta, koska tuntui, että meillä oli jo kaikkea mahdollista saatu lainaksi ja vieläpä mieluisampia kuin pakkauksen sisältö. Raha sijoitettiin sitten turvakaukaloon tai vastaavaan. Kun tämän vuoden pakkaus julkistettiin, ei vielä ollut ajatuksena laajentaa perhettä, mutta ihastelin mielestäni hienointa lämpöpussia, lakanasettiä, yöpukua ja toppahaalaria moneen vuoteen ja harmittelin, ettei tämä pakkaus ollut saatavilla vuonna 2014. Nyt kun pakkaus olisi meidänkin mahdollista saada, en kuitenkaan ole oikein varma. Oikeastaan haluaisin pakkauksesta vain tuon pussin, vaatteita meillä on jo tosi paljon ja nyt kun meille on veikattu tyttöä, näen tuon pakkauksen sisällön pojalle tarkoitettuna. Printtiähkyni myötä vaatteista lähinnä valkoiset bodyt näyttävät kivoilta. Tajusin, että koska olen valmis ronklaamaan pakkauksen tuotteista, tarkoittaa se sitä, että meillä ei taida olla tavaroille suurta tarvetta, rahalle puolestaan löytyisi montakin sijoituskohdetta. Silti joku pikkutyttö sisälläni haluaa kokea äitiyspakkauksen saamisen edes kerran elämässä :D Niinpä sitten päätin, että kerään "äitiyspakkauksen" meillä jo olevista tavaroista ja ihastelen sitten niitä. Koitin koota omasta mielestäni sukupuolineutraalin pakkauksen, joka miellyttäisi mahdollisimman montaa makua ja olisi yhdisteltävissä äitien itse hankkimiin vaatteisiin, mutta huomasin, että onpa muuten vaikeaa! Tekemästäni koosteesta tietenkin suurin osa äitejä olisi sitä mieltä, että karseet värit ja mallit, tuollaisia en ainakaan lapselleni pukisi. Ja kai tämäkin setti on poikavoittoinen kun meidän pojan vaatteita kerran ovat. Todellakin myötätuntoisia ajatuksia Kelan ihmisille!

Jos joku tarttuisi haasteeseen ja esittelisi blogissaan omasta mielestään täydellisen äitiyspakkauksen, olisi tosi hauskaa nähdä se!

5 kommenttia:

Tytti Matsinen kirjoitti...

Mutta luulisi, että jostain saisi käytettynä tai käyttämättömänäkin täsmäostaa ihan vain sen makuupussin?

17 neliötä kirjoitti...

Olen yrittänyt etsiä - ehkä muutkin tykkäävät siitä kun ei ole löytynyt :D

Kaisa kirjoitti...

Kiva idea koota "oman näköinen"äitiyspakkaus! Minä otin pakkauksen esikoiselle, koska silloin ei ollut mitään hajua mitä vauvat tarvitsevat ja pakkaus oli helppo tapa saada kaikki kerralla. Toisella kerralla en ottanut pakkausta, koska kaikkea oli jo tarpeeksi ja tiesin että en tykkää käyttää pienelle potkuhousuja tai ei-kietaistavia bodyjä.

Unknown kirjoitti...

Minä olen ollut eniten yllättynyt pakkauksen vaatteiden huonosta laadusta. Vai pitäisikö sanoa huonolaatuisesta materiaalista. En ikinä ostaisi kaupasta lastenvaatteita jotka tuntuu jo uutena käteen näin huonolta! Silti olen kyllä vaatteita käyttänyt, ehkä eniten (vanhassa talossa) sitä villapukua. Vanuhaalari on masentavan harmaa, yöhaalari laadukas ja kiva, ja makuupussi on kyllä tosi kiva! Sitä ei vaan ole juuri vielä käytetty kun vauva ei vaunuissa juuri aikaansa vietä. Ja nytkin vaunuissa on lampaantalja ja lämpöpussi, ei makuupussia. Ehkä en ottaisi pakkausta toiselle kierrokselle.

Nimetön kirjoitti...

Meidän perheeseen äitiyspakkaus tuli aikoinaan oikeaan tarpeeseen. Vauva nukkuikin pahvisängyssään. Vaunuja ei ollut vara ostaa. Olisimme sosiaalitoimistosta saaneet vaunurahat kuittia vastaan takaisin, mutta ei ollut alkupääomaa hankkia vaunua. Turvakaukalon saimme lainaksi tuttavaperheeltä. Ehkä vieläkin on joku perhe joka ottaa pakkauksen kiitollisena vastaan.
Ehkä näinä yltäkylläisinä aikoina voi kieltäytyä pakkauksesta tai vaihtoehtoisesta rahasta? Tai antaa ottamansa rahan vaikka suoraan hyväntekeväisyyteen, esim MLL tai vastaavalle lastenjärjestölle.