sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Talon myötä olen kokenut makuni jollain tavalla laajentuneen. Jos 30-luvulla rakennetussa 17 neliössä ja sitä edellisissä asunnoissani olin eniten kiinnostunut värikkäästä talonpoikaishenkisestä mummolameiningistä, kaksiossa mustavalkoisesta graafisuudesta, 50-luvusta, pohjoismaisista klassikoista sekä tietyistä uusista jutuista (esim. Marimekon, Hayn ja Norman Copenhagenin suunnittelemat asiat), niin nyt tykkään paitsi edellisistä myös jostain, mikä tuntuu olevan vielä mielessä kehitysasteella. 
Eniten pinnalla ovat tietysti viime aikoina olleet talon rakennusaikaan liittyvät teemat, kuten sirot teak-puiset huonekalut, aikaisemmasta monipuolistunut värimaailma ja kuviot. Yksi näistä uusista mielenkiinnon kohteista on rottinki eli 40-luvun romantiikka viherkasveineen kaikkineen. Aiemmin rottinki on tuonut mieleen lähinnä ruotsalaisromanttisen kansankotiestetiikan ja tunkkaisuuden, mutta nyt siitä tuleekin mieleen jotain oikeasti tosi kodikasta. Mummullakin oli rottinkinen kukkapöytä, kalusteissa näkyy käsityön jälki ja positiivisella tavalla epätäydellisyys ja ne nyt vain tuntuvat sopivan tähän taloon pieninä ripauksina. 
Ja eikös rottinki ole pajua? Sen ainakin luulisi olevan aika ekologinen materiaali :)

Edit: Neiti Nomadin viisastuttamana googlasin sanaa rottinki, ja selvisi, että se ei ole pajua (hölmö minä) vaan rottinkipalmua, jota tuodaan mm. Indonesiasta. Siitä sanottiin Maailmankaupat-sivustolla mm. näin: "Rottinkipalmut voivat suojella metsiä, joissa ne kasvavat, sillä palmujen keruu tarjoaa vaihtoehdon metsähakkuille. Rottingista saatavan ansion lisäksi palmujen etuja metsähakkuisiin verrattuna ovat korjuun yksinkertaisuus, kuljetuksen helppous sekä rottinkipalmujen nopea kasvu. Rottinkia kerättäessä rottinkipalmu katkaistaan juuresta ja vedetään irti puista, joiden tukemana se on kasvanut."

Eli ekologisuus on aika suhteellista, jos miettii puun pitkää matkaa tänne pohjolaan, kun onhan meillä omiakin metsiä. Mutta jos ajattelee esim. Annansilmät-tuotteita, voisi kuitenkin huonekalun valmistusprosessia mielestäni pitää eettisenä. Ja varmaankin näitä kirppislöytöjä, koska parempi, että jää käyttöön kuin että päätyy kaatopaikalle. Paitsi jos rottingin polttaisi, ei kai jäisi kuin kasa tuhkaa!

4 kommenttia:

Tytti Matsinen kirjoitti...

Rottinki on käsittääkseni jostain Aasiasta, en ole varma onko edelleenkin niin, mutta ainakin aiemmin sitä ovat Suomessa saaneet maahantuoda vain sokeat käsityöläiset (käsittääkseni se on jotenkin uhanalaista). Voin olla myös väärässä, kannattanee googlata. Kuitenkin laadukkaita kotimaisia käsityönä tehtyjä rottinkikalsuteita saa juurikin Sokevalta ja Annansilmät-aitasta, vielä muutama sokko elää kokonaan tällä käsityöllä.

neitinomad

17 neliötä kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, tämä olikin mielenkiintoinen asia! pajuakin varmaan käytetään koreihin ja joihinkin muihin juttuihin, mutta tosiaan rottinkia tuodaan tänne varsin kaukaa!

Liisa kirjoitti...

Hei!

Sulla on kiva blogi ja teillä on ihana talo (tulossa), erityisesti keittiö!

Pikaista paranemista ja mukavaa kevättä!

17 neliötä kirjoitti...

Liisa- kiitos! :) kevään mittaan saadaan varmasti keittiö ja takkahuone valmiiksi, ehkä vessakin. Niistä varmasti tulee vielä postailtua.