tiistai 25. marraskuuta 2008

pelottavia

Viime aikoina lehdissä on kirjoiteltu, kuinka painajaiset valmistavat aivoja tulevaisuuden uhkaavien tilanteiden varalle. Jos se pitää paikkaansa, minä olen suurinpiirtein kilpavarustelun huipulla kylmän sodan uhkia varten, sillä näen painajaisia joka yö.

Unet ovat kyllä aika outo keskustelunaihe, vähän niin kuin keskustelu horoskoopeista tms. Eikä minulla sinänsä unia vastaan mitään ole, parhaimmillaan ne ovat kuin elokuvaviihdettä, jolle voi nauraa, jos aamulla vielä muistaa. Mutta jos saisin valita, en haluaisi nähdä unia ollenkaan. Jo monta kuukautta olen nähnyt samantapaista unta, jossa joku tai jokin tekee minua vastaan tosi väärin, ja kun pyydän apua, olen kuin näkymätön. Viimeöinen uni oli niin julma, että heräsin, enkä saanut enää unta. Koko päivän on tuntunut siltä, että jos pitäisi valita itseä parhaiten kuvaava esine, niin olisin kynnysmatto.

No, ehkä vielä jonain päivänä palaan niihin uniin, joissa huomaan noloudekseni olevani soittamassa nokkahuilua ilman paitaa työpaikalla, jossa työkavereinani on ryhmä kääpiötonttuja ja pomona villakoira.

7 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Mulle tulee yleensä painajaisia jos on liian kuuma. Noh, täällä on talot niin kylmiä yöllä ettei siitä ole pelkoa.

Mun unimaailmani on muuten hirveän vilkas. Ja unet hyvin mielikuvituksellisia (en kyllä tiedä vetääkö vertoja sun kääpiötonttu-unelle).

Anonyymi kirjoitti...

Oon pohtinu uniasioita viime aikoina tosi paljon, koska näen täällä opistolla ihan joka yö jotain unta. Välillä ne piinaa koko seuraavan päivän mieltä. Itseäni on auttanut se kun käsittelee unen yksityiskohtaisesti läpi jonkun kanssa, seuraavana yönä on yleensä ollut rauhallisempaa.
Uniin ei taida voida vaikuttaa, että näkeekö niitä vai ei.

Toivottavasti ikävät unitunnelmat jättävät sinut rauhaan.

Sanna kirjoitti...

Mulla oli ihan samat fiilarit joku aika sitten, näin painajaisia yö yön perään ja yhtenä yönä 5 eri painajaista ilman taukoja. Mutta jossain vaiheessa se helpotti. Niin käy varmaan sullekin. Se ehkä auttaa, kun päiväsaikaan hokee, että "kaikki kyllä järjestyy."

Koska kaikkihan järjestyy, unissa ei aina, mutta elävässä elämässä kyllä.

Tiina Tee. kirjoitti...

Inhottavaa :( Pienet hoitolapseni usein ilmoittavat iltarukoustoiveekseen "ettei tulisi pahoja juttuja mieleen tai näkisi painajaisia". Ei huono toive meille isommillekaan... Toivottavasti painajaisesi hellittäisivät!

Vintage living kirjoitti...

Hurjaa ajatella, että unet olisivat jonkinlaisia etiäisiä..en usko siihen itse. Unissa yleensä käsitellään päivän aikana tapahtuneita/kuultuja/nähtyjä asioita ja tunteita sekä tunnelmia ja niistä muodostuu aikamoinen sekametelisoppa yön aikana. Painajaisia näkee varmaan eniten silloin kun on stressaantunut tai muuten pahalla mielellä tai jännittää/pelkää jotain. Tsemppiä synkkien unien kanssa, en usko että ne tarkoittavat mitään tulevaa vaan pikemminkin heijastavat tämän hetkistä tilannetta! Tuo kääpiötonttu-uni oli kyllä paras:D

17 neliötä kirjoitti...

Merja - minullakin vaikuttaa lämpötila, tai onko maha kipeä tms. Mutta kivaa, jos en ole ainoa, jolla on mielikuvitukselliset unet. Täytyy tunnustaa, että tuo kuvaamani uni koostuu parista eri unesta, tosin normaalisti unet ovat tosiaan sellaista lenkkarilla soutelua :)

Tuikkis - tuo varmaan auttaa. Itse olen tällä viikolla huomannut, että kun tänne kirjoitin asiasta, painajaiset vähentyneet.

Sanna - niinpä! Nukkuminen vaan on elämän suurimpia iloja, enkä haluaisi menettää nautintoa siitä...

Kuukkeli - se on totta...on tullut sitäkin tehtyä. Ja taitaa jälleen auttaa :)

Vintage living - olen tullut samaan tulokseen. Vähän liikaa yrittää kantaa samaan aikaan menneitä taakkoja, nykysisiä ja tulevaisuudessa väistämättä eteen tulevia. Vaikka oikeasti ei tarvitsi kantaa kuin yhden päivän asiat kerrallaan.

Olina kirjoitti...

Minä en kyllä osaa uskoa uniin etiäisinä, viesteinä alitajunnalta kylläkin. Itse nimittäin olen huomannut, että jos näkee pitkään samankaltaista (painajais)unta, ja sitten pystyy hereillä ollessaan tunnistamaan painajaisen takana olevan asian, ja käsittelee sen, painajainen loppuu.

Koen siis, että unia voi "hyödyntää" omien päänsisäisten kommellusten selvittämisessä=)